Arbitrage

Algemeen

Zonder scheidsrechters geen wedstrijd. Daarom fluiten ouders, spelers en andere vrijwilligers elk weekend 30 à 40 wedstrijden op ‘t Spandersbosch.
De Arbitragecommissie organiseert van alles om dit mogelijk én leuk te maken: opleidingen, fluit-coaching, (digitale) spelregeluitleg en meer. Op dit gedeelte van de site vind je allerlei informatie hierover.

Dringende oproep nieuwe leden Arbitragecommissie !!

Mocht je andere vragen hebben, dan kun je contact opnemen via [email protected]

Inhoud:


Indeling scheidsrechters

Het opstellen van scheidsrechters gebeurt op verschillende manieren per leeftijdscategorie:

  • Jongste Jeugd (EF) – Ouders regelen de spelbegeleiding onderling. Een spelregelkaart is hiervoor nog niet nodig;
  • Junioren (ABCD) – Het team regelt zelf scheidsrechters, meestal ouders, broers of zussen. Als dit niet lukt, dan probeert de Arbitragecommissie te helpen. Voor eerste teams is ondersteuning mogelijk vanuit de kleine groep CS+ scheidsrechters;
  • Senioren en veteranen – Teams worden in principe ingedeeld om elkaar te fluiten door het wedstrijdsecretariaat Senioren. Sommige teams organiseren hun eigen scheidsrechters.

 

Opleiding

Hoe ziet de loopbaan van een scheidsrechter eruit?

Loopbaan scheidsrechter(KNHB)

Spelbegeleider jongste jeugd

Vol enthousiasme om te leren hockeyen, stappen in het weekend veel kinderen het veld op. Als ouder is het leuk om ze aan te moedigen, maar het is ook erg leuk om ze als spel- of teambegeleider te begeleiden.
Het gaat er bij de jongste jeugd vooral om dat kinderen leren wat de spelregels zijn en op een positieve manier uitleg krijgen in spelsituaties. Ouders van jonge jeugdleden zijn bij uitstek geschikt dit op een goede, sportieve wijze te doen.

(Spel)regels jongste jeugd (KNHB)

Clubscheidsrechter (behalen scheidsrechterkaart)

Hoe word je clubscheidsrechter?

De KNHB heeft bepaald dat ieder spelend lid van een vereniging vanaf 16 jaar in het bezit moet zijn van een scheidsrechterkaart. Op ’t Spandersbosch ontvangen alle C-junioren een oproep om examen te doen. Ook worden alle D-ouders aan het begin van het seizoen uitgenodigd om hun kaart te halen om zo nog meer betrokken te zijn bij de wedstrijden van hun kind.

De opleiding bestaat uit het volgen van de online KNHB module (duur 90 minuten) en het bijwonen van een vragenuurtje/oefensessie. Het examen wordt daarna online afgenomen.

Na het behalen van je scheidsrechterkaart kun je aangeven of je wedstrijden wil gaan fluiten. Je wordt dan in contact gebracht met een fluitcoach, een scheidsrechter met veel ervaring, die jou de eerste x wedstrijden zal begeleiden.

Wil je meedoen met de opleiding tot clubscheidsrechter dan kun je je aanmelden via: [email protected].

eLearning Spelregels + oefentoetsen

Met dank aan Hockeyclub HBS

e-Learning modules (KNHB)

Continu leren (e-learning) KNHB

CS+ opleiding

Voor scheidsrechters die verder willen, biedt ’t Spandersbosch een speciaal programma aan voor clubscheidsrechter-plus (CS+). De opleiding bestaat uit:

  • drie workshops (over houding in de wedstrijd, positionering in het veld en natuurlijk de spelregels);
  • persoonlijke begeleiding van een leercoach bij een aantal wedstrijden;
  • een praktijktoets.

Meld je aan voor komend seizoen (2023-2024) om CS+ scheidsrechter te worden via: [email protected].

Informatie CS+ (KNHB)

Fluitcoaches

Heb je net je kaart en vind je het spannend om te gaan fluiten? Een fluitcoach begeleidt je! Samen bereid je de wedstrijd voor. De fluitcoach is er de hele wedstrijd bij en geeft tips in de rust. Na afloop bespreek je wat er goed ging of wat je kunt verbeteren. Heb je al vaker gefloten, vind je CS+ nog te hoog gegrepen, maar wil je wel graag beter worden? Ook dan kun je begeleiding vragen. Een fluitcoach is een ervaren scheidsrechter die getraind is om beginnende fluiters te begeleiden.

Zoek je een fluitcoach of wil je fluitcoach worden? Neem dan contact op met [email protected].


Spelregels en briefings KNHB


Veld - seizoen 2023-2023

KNHB Scheidsrechtersbriefing veld 2023-2024

Spelreglement (PDF)
Arbitrage Afspraken
Standaard afspraken
Afspraken Hoofdklasse

Zaal - seizoen 2023-2024

KNHB Scheidsrechtersbriefing zaal 2023-2024

Spelreglement (PDF)
Afspraken Scheidsrechters en CS+
Standaard Arbitrage Afspraken

Extra nadruk op een aantal regels in de zaal

Handige links KNHB, YouTube en ...


KNHB Kenniscentrum
KNHB (YouTube)
Spelregels Veld (YouTube)
Spelregels Zaal (YouTube)

Uitleg digitaal wedstrijdformulier


Fluittoolkit in de hockey.nl app

Dringende oproep nieuwe leden Arbitragecommissie !!


Zonder arbitragecommissie geen scheidsrechters voor onze wedstrijden!
Aan het eind van dit seizoen (2023-2024) nemen 5 van de 6 leden afscheid van de arbitragecommissie. We zijn daarom ENORM op zoek naar nieuwe ondersteuning. Hierbij is hockeykennis/ervaring niet (altijd) nodig.

Waar hebben we ondersteuning nodig?

Scheidsrechterindeling jeugdwedstrijden

Elke week moeten alle jeugdteams worden gemaild om de scheidsrechters door te geven voor de thuiswedstrijden. Dit moet vervolgens in LISA (het administratiesysteem voor de KNHB) worden ingevoerd. We sturen altijd op maandag en woensdag hiervoor een mail uit. De werkzaamheden zijn administratief en zelf in te plannen. Het fijnste is om dit met z'n tweeën te doen.
Tijdsbesteding: wekelijks max. 1 uur.

Scheidsrechterscafé

Aan het begin van het seizoen en voor de zaalhockeycompetitie verzorgen we vaak een opfris/spelregelavond. Dit moet worden georganiseerd en er moet een ervaren scheidsrechter worden gevonden die de avond inhoudelijk wil verzorgen.
Tijdsbesteding: 1-2 uur voorbereiding per avond + de avond zelf.

Opleidingen jeugd en ouders -> Carine

CS+ opleiding en coördinatie

Het verzorgen van een opleiding voor clubscheidsrechters die op een hoger niveau willen fluiten.
Dit doe je door verschillende training avonden te organiseren tijdens het seizoen om kennis te delen en door het begeleiden van de aankomende CS+’ers tijdens wedstrijden. Je wordt in de gelegenheid gesteld om de opleiding voor praktijkbegeleider CS+ te doen.
Er worden geen eisen gesteld aan het start niveau van de praktijkbegeleider CS+, maar de ervaring leert dat kennis van fluiten op niveau toch gewenst is. De opleiding CS+ praktijkbegeleider duurt een avond en wordt door de bond gegeven.
Tijdsbesteding: 1 avond in de 2/3 maanden voor de training + ongeveer 1 zaterdag per maand

Fluitcoaches coördinatie

We zijn bezig met een poule van jeugdscheidsrechters die het leuk vinden om te fluiten. Zij moeten worden begeleid door een ervaren scheidsrechter of fluitcoach. Hierbij gaat het minder om de regels, maar meer over het managen van een wedstrijd, communicatie, duidelijk fluiten en positionering. Een groep van een aantal ervaren scheidsrechters/fluitcoaches zou geweldig zijn. Tijdsbesteding: 2 uur per wedstrijd met voor- en nabespreken.

Alle ouders vanaf de jongste jeugd proberen we op te leiden tot scheidsrechter. Het grote voordeel is dat het dan nog makkelijk is om te fluiten en mee te groeien met je kind. Ook hier willen we de ouders begeleiden met een fluitcoach. Bij voorkeur is de fluitcoach/ouder een ervaren scheidsrechter uit het team zelf, want dat maakt het nog makkelijker en leuker.
Tijdsbesteding: 2 uur per wedstrijd met voor- en nabespreken (en anders kijk je de wedstrijd waarschijnlijk toch wel).

 

Ben je geïnteresseerd, neem dan contact op met [email protected].


 
 
 
 

Activiteiten kalender

Nog geen agenda punten.

Alle Acitiviteiten

Hoofdsponsors

 

Met dank aan onze sponsoren