Algemeen

In Memoriam Albert Nieuwe Weme

25-1-2016

Het zal ergens eind 1993-begin 1994 zijn geweest dat ik Albert Nieuwe Weme voor het eerst ontmoette. Het waren roerige jaren waarin de hockeyclubs Kameleon, Be Fair en Hilversum het eens trachtten te worden over een fusie. Behalve 1-2-3-tjes kwamen er in dat proces ook 1-2-tjes voor. Een fusie tussen Hilversum en Kameleon was bijna een feit, de optie "Be Fair erbij” gleed steeds vanzelf van tafel vanwege herhaaldelijke bestuurswisselingen aldaar en onduidelijke machtsverhoudingen intern. Was golf daar nou de baas of "de hockey”. Fuseren is een kwestie van vertrouwen en dat was er toen niet. Be Fair bracht te elfder ure een nieuw duo wijze mannen in ’t veld: Karel Slootman en Albert Nieuwe Weme. Beide "old soldiers” hadden hun bestuurlijke hockeysporen verdiend en kwamen op herhaling omdat hun cluppie de boot dreigde te missen. John Milhado en ik fietsten naar Bussum om beide grand old men te ontmoeten. In die tijd had je op TV het komisch duo "The Mounties” en daar leken ze wel wat op, Karel Slootman als de guitige mollige Piet Bambergen en Albert Nieuwe Weme als de lange knappe ernstige aangever René van Vooren met pretlichtjes in de ogen. Hoewel we niet direct overtuigd waren (Karel at die avond alle nootjes op en dat was volgens John geen goed teken) was het wel een leuke avond. Karel de schalkse charmeur en Albert de integere gentleman. Dat gaf wel moed.

Een sluitende begroting voor de fusieclub was in die tijd een dingetje. De volgende dag werd ik gebeld door Albert. Hij had een sluitend financieel 10- jaren model gemaakt (3 clubs, 2 clubs, maakt niet uit) in een Excel spreadsheet op zijn computer. Of ik even  kwam kijken, we woonden tenslotte vlak bij elkaar in Hilversum. Ik was onder de indruk. Zelf had ik als bijna 40-jarige de digitale revolutie een beetje gemist, maar Albert 20 jaar ouder beslist niet. Hij kon toveren met een spreadsheet. Hij had ook net Vendex of de Bijenkorf (daar wil ik af zijn) financieel gesaneerd en zo’n hockeyclub daar draaide hij z’n hand niet voor om. Dit gaf veel vertrouwen.

Albert bleek een fijne vent. Door en door eerlijk, deskundig en betrouwbaar. Hij had een droog gevoel voor humor en kon smakelijk lachen als iemand een grap maakte. Samen met Karel vormde hij een onverwoestbaar duo. Zij wisten de Be Fair-leden over de streep te trekken.
In de zomer van 1994 was het zover. Het was 6 weken prachtig warm weer. Wij kampeerden met onze gehele huisraad al 6 weken in de tuin zonder elektriciteit omdat onze verbouwing was uitgelopen. Het was een pikdonkere nacht en D. en ik namen nog een afzakkertje om de moed er in te houden. Geklop op de poortdeur. "Wie is daar?”. Stemmen van Karel en Albert: "Wij de kaboutertjes, mogen we buiten komen”. Gewapend met een fles whisky kwamen de heren op de tast buiten. De ledenvergadering van Be Fair had zojuist de fusie met Kameleon goedgekeurd.  We hebben het tot diep in de nacht gevierd. Zonder dat we elkaar konden zien overigens, zo donker was het.  Albert deed perfect Paul van ’t Hek na die de ledenvergadering toesprak.

Op 21 november 1994 werd ’t Spandersbosch juridisch geboren en Albert had daarbij kundig aan de wieg gestaan. Hij werd in de eerste moeilijke jaren penningmeester van de Omni-vereniging. Samen met Frans Deijs en Nick Bijvoet klaarde hij menig juridische en financiële mega-klus. Hij was volstrekt objectief en rationeel en dat konden we goed gebruiken als de emoties weer eens hoog opliepen tussen de voorzitters van hockey, golf en tennis. Albert genoot het vertrouwen van iedereen. Bij zijn afscheid werd hij erelid van Hockeyclub ’t Spandersbosch.

Albert en zijn echtgenote Angelique verhuisden naar Drenthe en we verloren elkaar en beetje uit het oog, totdat we onlangs bij het 90-jarig bestaan van onze club elkaar weer ontmoetten. Het was weer als vanouds gezellig en we hebben nog talrijke oude fusie-koeien uit de sloot gehaald. Albert was geen slag ouder geworden en zag er als vanouds onberispelijk uit.

Nu is Albert overleden. We zijn heel verdrietig dat onze vriend er niet meer is. We bewaren mooie herinneringen aan hem en we zijn dankbaar dat hij zoveel goed werk heeft gedaan voor onze club in moeilijke tijden.

We wensen Angelique en haar gezin veel sterkte toe met het verwerken van dit verlies.

Namens hockeyclub ’t Spandersbosch

Kees Thijssen

Oud-voorzitter 

 

 
 
 

Activiteiten kalender

Nog geen agenda punten.

Alle Acitiviteiten

Hoofdsponsors

 

Met dank aan onze sponsoren