Algemeen

Nieuwe spelregels veldhockey per 1 augustus 2019

Nieuws afbeelding 21-8-2019

Wedstrijd-tijden

Met ingang van het seizoen 2019-2020 is de speeltijd van alle 11-tal wedstrijden 4 x 17,5 minuut. Tussen kwart 1 & 2 en tussen kwart 3 & 4 zit 2 minuten rust. De rust tussen kwart 2 en 3 bedraagt 5 minuten (kan langer zijn als dit nodig is voor het sproeien).Daarnaast zijn de tijden waarbinnen wedstrijden mogen worden gepland, verruimd. Vanaf komend seizoen mogen de eerste wedstrijden om 08.30 uur aanvangen en de laatste moeten uiterlijk aanvangen om 18.00 uur

 

Vliegende keeper verdwijnt

Teams konden er tot vorig seizoen voor kiezen om te spelen met een volledig uitgeruste keeper of een speler met keepers rechten (de ‘vliegende keeper’). Deze vliegende keeper droeg een afwijkend shirt en had bij het verdedigen van een strafcorner of strafbal een helm op. Vanaf komend seizoen speelt een team met 10 veldspelers en een volledig uitgeruste keeper of met 11 veldspelers. Als een team kiest om te spelen met 11 veldspelers, dan heeft niemand de rechten van een keeper. Er is dan dus ook niemand die binnen de cirkel de bal met het lichaam mag spelen.

Strafcorner aan einde wedstrijd

De regels met betrekking tot het einde van een strafcorner aan het einde van de wedstrijd (uitspeelcorner) worden gelijk getrokken met de regels voor de strafcorner situatie gedurende de wedstrijd: tot en met vorig seizoen was een uitspeelcorner ook ten einde als de bal voor de tweede keer buiten de cirkel kwam. Dit is nu geschrapt. Nu geldt: de strafcorner is (onder andere) ten einde als de bal meer dan 5 meter buiten de cirkel is, net als tijdens de wedstrijd.

Spelen met masker

Spelers mogen bij strafcorners beschermende kleding dragen, zoals een masker. Deze kleding moet direct na afloop van de strafcorner worden verwijderd. Vanaf nu is het een verdediger toegestaan toch nog een vrije slag/uitpush te nemen (geen selfpass!) met het masker op. In Nederland was deze regel overigens voor aanvang van dit seizoen al voorlopig ingevoerd.

 

Afstand houden bij aanvallende vrije slag
Bij een aanvallende vrije slag binnen 5 meter van de cirkel is het de verdedigers, die binnen de cirkel en binnen 5 meter afstand staan, toegestaan om met de aanvaller (die een selfpass neemt) mee te bewegen, mits de vrije slag direct wordt genomen. Deze verdedigers mogen niet de bal spelen of een poging doen om de bal te spelen, voordat de bal minimaal 5 meter is verplaatst. Kiest de aanvaller er niet voor om de vrije slag direct te nemen, dan moeten alle andere spelers (aanvallers en verdedigers) op zijn minst 5 meter afstand nemen van de bal totdat de vrije slag wordt genomen

Verdedigende vrije slag
Een vrije slag voor de verdediging voor een overtreding in de cirkel mag weer overal in de cirkel worden genomen. Afgelopen jaren mocht dit enkel op de loodlijn ter hoogte van de overtreding tussen achterlijn en kop cirkel.

Aangever bij aanvallende corner in cirkel
Indien een aanvaller bij een strafcorner de cirkel betreedt, voordat de bal is aangegeven, dan wordt de aangever bestraft voor deze overtreding en dient deze zich dan achter de middenlijn op te stellen.

 

 
 
 

Activiteiten kalender

Nog geen agenda punten.

Alle Acitiviteiten

Hoofdsponsors

 

Met dank aan onze sponsoren