Algemeen

De velden zijn vies

Nieuws afbeelding 16-11-2023

Dat kun je wel zeggen. Vooral als je na een wedstrijd of training het gevoel hebt dat je aan het EK veldrijden hebt meegedaan in plaats van een potje hockey. En terecht hoor, die klachten, maar we willen toch enige context schetsen.

Over bladeren, algen en warm weer

Wat is dat nou, die smurrie die op de velden ligt? Die prut, dat zijn algen. Algen ontstaan door bijvoorbeeld vervuiling uit de lucht, vieze schoenen en gevallen bladeren, die wij bij ’t Spandersbosch in overvloed hebben. Bovendien houden algen erg van lekker warm en vochtig weer.

Helaas zitten we al sinds de zomer hiermee. Dat is dan ook de reden dat de algengroei dit jaar in oktober en november echt is ontploft. De algen verstoppen de gaatjes in het kunstgras, waardoor er ook nog eens enorme, warme waterplassen ontstaan, een vicieuze cirkel.

Wat is wijsheid?

Dat we er iets mee moeten, dat is duidelijk. Preventieve bestrijding is voor ons geen optie. We sproeien met grondwater en daar kunnen we geen (bestrijdings)middelen bij mengen. En handmatig iedere twee weken een biologisch middel op basis van micro-organismen over het veld uitrijden is in jaren van een droge zomer eigenlijk ook zonde.

Schoonmaken dan? Absoluut. Hier willen we jullie meenemen in onze overwegingen, of misschien zelfs dilemma’s.

 

  • Er is een paar in sportvelden gespecialiseerde bedrijven in Nederland die we begin oktober benaderd hebben en tot begin december geen tijd hadden.
  • Dit kost €5.000 per veld.
  • Direct daarna gaan we de zaal in.
  • Het heeft nog niet gevroren, dus de algen groeien vrolijk verder zodra de schoonmaak gedaan is, en dan staan we na de winterstop mogelijk toch weer te glibberen.
  • De toplagen van veld 1 en 2 worden vanaf half april 2024 vervangen.
  • Na de vorst schoonmaken betekent dat we nog 6 weken van een schoongemaakt veld kunnen genieten, wat zou neerkomen op €800 per veld per week.

Maar wat nu dan?

Omdat het echt niet kan zo, is er voor volgende week donderdag en vrijdag een alternatief gevonden bij een bedrijf dat gespecialiseerd is in het reinigen van bestrating. De velden zullen met hoge druk gereinigd worden en direct zal alle loszittende prut van veld 1 en 2 opgezogen worden. Dat zal een bak ellende gaan schelen.

Kom gerust kijken naar het spektakel. Donderdag en vrijdag 23 en 24 november.

 
 
 

Gerelateerde nieuwsberichten

Vacatures

Activiteiten kalender

22-7 Nationale Sportkampen

Alle Acitiviteiten

Hoofdsponsors

 

Met dank aan onze sponsoren